Sonera

Sonerana puhekielessä tunnettu suomalainen internet- ja matkapuhelinoperaattori on todellisuudessa TeliaSonera AB, ja se on monikansallinen teleoperaattori, joka syntyi kun suomalainen Sonera ja ruotsalainen Telia yhdistyivät v. 2002.

799663-ready-to-work-phone (1)

Yhtiön pääkonttori on Tukholmassa ja suurin osakas on Ruotsin valtio. Ennen fuusioitumistaan molemmat operaattorit olivat kotimaassaan valtion monopolin asemassa. Suomessa yrityksen historia alkaa Valtion Posti- ja Lennätinlaitoksesta, joka yhtiöitettiin 1990-luvun puolivälissä monen muun vastaavan valtion laitoksen tavoin. Vuonna 1994 Suomen Posti- ja Telelaitoksen liiketoiminta jaettiin, ja Soneran edeltäjä aloitti nimellä Telecom Finland Oy. Tällä nimellä se toimi vuoteen 1997 asti ja oli tuolloin yksi merkittävä matkapuhelinpalveluja ja internet-yhteyksiä tarjoava yritys Radiolinjan ohella. Vuonna 1998 yhtiö muutti nimensä Soneraksi ja laajensi liiketoimintaansa sisältöpalvelujen suuntaan ja aloitti myös kansainvälistymisensä. Soneran omistama Zed-palvelu oli yksi ensimmäisiä Nokia-matkapuhelimiin sisältöä, kuten esimerkiksi soittoääniä, tarjoavia web-portaaleja. Zed toimii edelleen ja palvelun kautta voi tilata esimerkiksi musiikkia älypuhelimeen. Sonera tarjoaa verkkopalvelujensa ohella myös tietoturvapalvelua.

636276-tv-remote

Perinteisten puhelinliittymien ja internet-yhteyksien lisäksi Sonera tarjoaa myös Spotify-striimauspalvelua ja tätä kautta käyttäjällä on pääsy lähes kaikkeen Suomessa julkaistuun musiikkiin. Spotify-palvelun voi hankkia älypuhelimeen tai perinteiseen Windows tai Mac-tietokoneeseen. Sonera tarjoaa myös erilaisia viihdepaketteja, joihin voi yhdistää haluamansa TV-kanavat. Valikoimassa on suomalaisten kanavien lisäksi myös esim. HBO- ja Discovery-kanavapaketit. Soneran viihdepalvelun hinta on noin 3 euroa kuukaudessa, ja se markkinoi viihdepalvelunsa toimivan sekä perinteisellä tietokoneella että älypuhelimilla. Sonera tarjoaa myös elokuvien virtuaalista vuokrauspalvelua, josta voi ostaa katseluoikeuden videoon määräajaksi, yleensä 48 tunniksi. Vuokrauksen hinta on yleensä noin 4 euroa/2 vrk. Valikoimaan kuuluu sekä ulkomaisia että kotimaisia elokuvia. Mainisemisen arvoinen seikka on myös suuri ruotsalaisten elokuvien valikoima (160 kpl.). Tämä selittynee varmaankin Telisoneran taustalla: yritys on puoliksi ruotsalainen.