Mitä kaikkea älypuhelimella voi tehdä?

Tänä päivänä älypuhelin on lähes jokaisella taskussa Suomen kaltaisissa pohjoismaisissa sivistysvaltioissa. Vaikka vanhanaikaisilla puhelimilla on vielä vakaa käyttäjäryhmänsä ja monilla on sellainen kakkospuhelimena, kiehtoo ihmisiä tieto siitä, että omassa taskussa kulkee minitietokone, joka pystyy tekemään paljon samoja asioita kuin kotitietokonekin.

Kommunikaatio ja yhteydet

Matkapuhelin on tarkoitettu puheluiden soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen, minkä johdosta nämä toiminnot ovat nykyajan älypuhelimienkin valikoimissa. Älypuhelinta käytetään kuitenkin ylivoimaisesti eniten nettipohjaiseen yhteydenpitoon, kuten sähköpostin lähettämiseen ja vastaanottamiseen sekä pikaviestisovellusten käyttämiseen. Pikaviestisovelluksia ovat esimerkiksi WhatsApp sekä Messenger, joiden kautta voi lähettää teksti- ja kuvaviestejä internetverkkoa käyttäen, joten ne eivät rasita puhelinlaskua liikoja.

Erittäin käyttökelpoinen on myös älypuhelinten GPS-paikannin, navigaattori ja karttapalvelu, jotka tulevat hyvin tarpeeseen sekä jalankulkijalle että autolla liikkuvallekin. Lisäksi saatavilla on urheilusovelluksia, jotka esimerkiksi laativat käyttäjälle oman kunto-ohjelman ja kertovat edistymisestä siinä.

Pankkiasiat on myös helppo hoitaa oman pankin mobiilisovelluksella. Uutta on NFC-lähiluku eli mobiilimaksaminen. Sillä tarkoitetaan yksinkertaisesti puhelimella maksamista kaupoissa ja paikoissa, joissa tähän on valmiudet. Puhelimella vain kosketetaan kevyesti kassan maksupäätettä, ja maksu on hoidettu. Käytännössä tämä käy puhelimeen liitettävän tarran avulla tai älypuhelimeen asennettua maksusovellusta käyttämällä.

Viihde

Älypuhelin sopii loistavasti myös viihdekäyttöön. Oma lempimusiikki kulkee mukana älypuhelimen muistissa, ja sitä voi soittaa puhelimen soittimella, jonka saa yhdistettyä vaikkapa auton kaiuttimiin. Lempikirjoja voi lukea elektronisina eli e-kirjoina, tässä vain puhelimen pieni näyttö saattaa alkaa ärsyttää. Markkinoille on kuitenkin tullut Plus-puhelimia eri valmistajilta, kuten Apple, Samsung tai Huawei. Nämä puhelimet ovat kooltaan ja näytöltään paljon suurempia kuin perinteisen kokoiset älypuhelimet ja lähenevät näin jo pienempiä tabletteja.

Pelaaminen on suosittu tapa viettää aikaa älypuhelimen ääressä ja erityisesti verkon puolella on huippusuosittua. Ja mikä sen mukavampaa kuin pelata muutama kierros videoslottipeliä kaupan kassajonossa tai voittaa pokerikädellään bussia odotellessa.

Kamera ja video

Nykyajan älypuhelimissa on erinomaiset kamerat ja videoiden tallennusominaisuudet, onpa joillain kuvattu kokonaisia kokoillan leffojakin. Nämä välineet ovatkin nousseet huipputasolle.